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        Law and Public Services  
        Town Hall, Upper Street, London N1 2UD 
 
 

  

Report of : Director of Law and Public Services 

 

Meeting of  
 

 
 

Agenda Item 
 

Ward(s) 

Standards 
 

8th December 2003   

 

Delete as 
appropriate 

Exempt Non-exempt 

If exempt under paragraph 10.4, category (1-15) of the Access to Information rules give 
reasons.  Because: 
 
 

Subject: DISTRICT AUDIT PROBITY QUESTIONS 
 
1. Synopsis 
 
This report sets out Islington’s comments on the standard Probity Questions which the District 
Auditor asks in relation to his review. 
 
 

2. Recommendation 
 
That the Committee note the report and comment as appropriate.  
 
3. Background 
 
3.1 The list of Probity Questions asked by the District Auditor when carrying out his reviews 
was reported to the last committee.  Members asked officers to report to this meeting on where 
Islington stood in relation to those questions. 
 
3.2 Officers comments on the 57 questions are set out below. 
 

 QUESTION 
 

ANSWER 

 
 
1. 

Section A.1 Members Interests 
 

Is there a Code of Conduct booklet 
for members? 
 

 
 
Yes 

2. Is it based upon the DETR Model 
Code of Conduct for Members? 
 

Yes 

3. Is it issued to all new members? 
 

Yes 
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 QUESTION 
 

ANSWER 

4. Do members confirm in writing that 
they have read and understood the 
Code? 
 

Yes 

5. Is it reviewed regularly? 
 

Yes 

6. Is a register of members’ interests 
maintained? 
 

Yes 

7. Does the Authority define what 
types of interests should be 
declared? 
 

Types of interests are defined in the code. 

8. Does the register include for each 
member, a Financial Interests 
Declaration? 
 

Yes as this is a statutory requirement. 

9. Does the Financial Interest 
Declaration include the following: 
 

 
 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
)  Yes as all these are statutory 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 

 (a) Employment or Business 
 

 (b) Sponsorships (name of 
person who has made  payments 
to members towards expenses as a 
councillor or electoral expenses)? 
 

 (c) Shareholdings (the name of 
any corporate body  which has 
a place of business or land in the 
authority’s area, and in which the 
member has a beneficial interest in 
a class of securities of that body 
that exceeds the nominal value of 
£25,000 or one hundredth of the 
total issued share capital of that 
body)? 
 

 (d) Contracts with the Authority 
(nature and length of contract they 
have with authority, either directly or 
as a shareholder, director or 
partner)? 
 

 (e) Land (land in the authority 
areas where the member has a 
beneficial interest either alone or 
with others)? 
 

 (f) Licences to occupy land for 
28 days or longer? 
 

 (g) Overseas Visits (register 
costs of trips funded by  authority) 
(Wales only)? 
 

No, as this is not a specific requirement although the 
Register of Gifts and Hospitality does ask members to 
declare any overseas trips in their duties as a councillor. 
 

10. Does the register include for each 
member, an Other Interests 
Declaration? 
 

Yes 

11. Does the Other Interests 
Declaration include, membership of 
or position of general control or 
management in any: 
 

(a) Body to which he has been 
appointed or nominated by the 
authority as its representative 
 

(b) Public authority or body 
exercising functions of a public  
nature 

Yes 
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 QUESTION 
 

ANSWER 

 

(c) Company, industrial and 
provident society, charity or body 
directed to charitable purposes 
 

(d) Body whose principal 
purposes include the influence of 
public opinion or policy; and 
 

(e) Trade union or professional 
vocation? 
 

12. Are there any procedures in place 
to identify and prevent pressure 
being exercised to influence 
purchasing or planning or 
contracting decisions? 
 

Yes, the Procurement Code and Planning Protocol deal 
with this issue. 

13. Is the register available for public 
inspection by members of the public 
at all reasonable times at the 
Authority’s offices? (S81 LGA 
2000)? 
 

Yes 

14. Are management checks carried 
out to ensure maintenance of 
registers? 
 

Yes by Head of Scrutiny and Democratic Services 

15. Is there a mechanism to ensure that 
all interests declared at Council 
meetings are recorded in the 
register of interests? 
 

Yes, Separate register maintained for declarations at 
meetings. 

16. Does the monitoring officer review 
the register of interests alongside 
agenda papers to ensure that there 
are no known conflicts of interest? 
 

There is a standard item at the beginning of all agenda 
re declaration of interests.  It is the individual members 
responsibility to declare interests. 
 

17. Are there guidelines to follow where 
there has been a breach of the 
Code of Conduct 
 

Yes as issued by the Standards Board for England. 

 
 
 

18. 

?Section A.2 Members Interests 
Survey? 
 

Had a declaration of interests been 
signed by members: 
 

(a) All members? 
(b) Some Members? 
(c) No Members? 
 

 
 
 
 
 
All Members have signed 

 
 

19. 

Section B.l Officers’ Interests 
 

Does the Staff Handbook/Code of 
Conduct contain details on 
declaring interests? 
 

 
 
Yes 

20. Are all employees required to 
“declare their interests” on starting 
employment with the Authority? 
 

Only those staff graded PO3 and above are required to 
declare their pecuniary and personal interests as it is 
this grade of staff and above who are typically involved 
in decision making. 
 

21. Is a register of staff interests 
maintained? 
 

Yes 

22. Are the registers being maintained 
consistently between all 
directorates? 
 

Maintained by HR from information given at recruitment 
stage.   Annual questionnaire on related party interests 
conducted by Finance for the purpose of the accounts. 
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 QUESTION 

 

ANSWER 

23. Are management checks carried 
out to ensure maintenance of 
registers? 
 
 

Yes 

24. Does the register cover all 
departments and staff  Groups? 
 

Yes 

25. Where a conflict of interest is 
declared, does the employees 
contract provide for them to be 
removed from any direct or indirect 
involvement in purchasing,  
contracting or related decisions? 
 

Yes 

26. Does the Authority specifically 
forbid employees, in their contract 
of employment, to set up or accept 
employment with a private business 
engaged in work, which is in direct 
competition with the authority be 
impeding its operation? 
 

Yes 

27. Are guidelines prescribed for the 
acceptance of outside employment 
with a third party whilst staff are still 
employed with the Authority? 
 

Yes, dealt with in Staff Code of Conduct 

28. Are there any rules to prevent 
employees from seeking or 
receiving preferential rates by virtue 
of their dealings on behalf of the 
Council? 
 

Yes, dealt with in Staff Code of Conduct 

29. Are there guidelines, where an 
employee has abused their official 
position for private gain or for the 
benefit of family or friends? 
 

This issue would be addressed through the Council’s 
disciplinary procedures on the grounds of gross 
misconduct in respect to “destroying trust and 
confidence with the employer” and/or acts of dishonesty 
etc. 
 

30. Are monies received by staff for 
services in relation to the work of 
the Council require for it be paid 
over to the Authority such as 
interviews or presentations and 
seminars? 
 

See the answer to question 29 above.  Such actions 
would be dealt under the disciplinary procedures as an 
act of dishonesty. 
 

31. Are there any procedures in place 
to identify and prevent pressure 
being exercised to influence 
purchasing or planning or 
contracting decisions? 
 

Yes, dealt with in Staff Code, Procurement and Planning 
Codes. 

 
 
 

32. 

Section B.2 Officers Interests 
Survey 
 

Has a declaration of interests been 
signed by:  
 
(a) All Chief Officers? 
(b) Chief Executive? 
(c) Director of Finance/ 
 Corporate Officer with 
 S151duties? 
(d) Director of Education? 
(e) Director of Social 

  
 
 
 
 
 
 
Yes 
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 QUESTION 
 

ANSWER 

 Services? 
(f) Director of Housing? 
(g) Director of Planning? 
(h) Director of Legal 
 Services? 
(i) Director of Technical 
 Services? 
 

 
 
 

33. 

Section C.1 Gifts & Hospitality – 
Members 
 

Are there rules governing the 
offering and acceptance of gifts or 
hospitality? 
 

 
 
 
Yes 

34. Is there a maximum value that can 
be accepted? (If yes please give 
value) 
(A member must within 28 days of 
receiving any gift or hospitality over 
the value of £25, provide written 
notification to the authority’s 
monitoring officer of the existence 
and nature of that gift or hospitality) 
 

Any gift or hospitality over the value of £25 must be 
declared. 

35. Has the Council defined what gifts 
& hospitality are acceptable and 
what are not? 
 

Councillors have to give careful consideration as to why 
gift or hospitality is being offered and whether to accept 
or decline. 
 

36. Do the rules provide for any gift not 
specified in the list to be referred to 
a Chief Officer? 
 

Not for Members. 

37. Is there a register of gifts and 
hospitality? 
 

Yes 

38. Must all offers and acceptance be 
registered? 
 

Only those over £25 

39. Is there a de-minimus amount, 
which need not be registered?  
(if yes please give value) 
 

£25 as specified in the Code. 

40. Does the register include the 
following details: 
(a) Name of sponsors? 
(b) Offer of sponsorship 
 /gift/hospitality? 
(c) Name of member? 
(d) Details of any “work” the 
 sponsor is interested in 
 securing? 
(e) Value of the gift/ 
 hospitality? 
(f) Details of where the offer 
 was accepted? 
 

Details include: 
 
The nature of the gift or hospitality who provided it.  
When was it provided 
Why was it provided 
Details of any gift/hospitality declined.  
Any overseas travel in their duties as a Councillor 
including dates and details of who paid costs of the trip 
Name and signature of Councillor 
Date declaration completed. 
 

41. Is the register reviewed by a senior 
officer? 
 

Yes reviewed by Head of Scrutiny and Democratic 
Services 

42. Are there rules in place governing 
the participation by members in 
quasi-official events? 
 

No 

 
 
 

43. 

Section C.2 Gifts and Hospitality - 
Members: 
 

Did the following member receive 
any gifts & hospitality during 
2002/03: 
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 QUESTION 
 

ANSWER 

 
(a) Leader or equivalent? 
(b) Deputy Leader or 
 equivalent? 
(c) Chair of Finance or 
 equivalent? 
 
(d) Chair of P&R or 
 equivalent? 
(e) Chair of Education or 
 equivalent? 
(f) Chair of Social Services or 
 equivalent? 
(g) Chair of Housing or 
 equivalent? 
(h) Chair of Planning or 
 equivalent? 
(i) Chair of Leisure or 
 equivalent? 
(j) Chair of Technical 
 Services or equivalent? 
 

 
 
 
 
 

44. Section D.1 Gifts and Hospitality – 
Officers 
 

Are there rules governing the 
acceptance of gifts or hospitality? 
 

 
 
 

Yes 

45. Is there a maximum value that can 
be accepted? (If yes please give 
value) 
 

No but Director or Chief Executive has to confirm 
acceptance. 

46. Has the Council defined what gifts 
and hospitality are acceptable and 
what are not? 
 

No 

47. Do the rules provide for any gift not 
specified in the list to be referred to 
a Chief Officer? 
 

Yes 

48. Is there a register of gifts and 
hospitality? 
 

Yes 

49. Must all offers and acceptance be 
registered? 
 

Yes 
 

50. Is there a de-minimus amount, 
which need not be registered?  
(If yes please give value) 
 

No 

51. Is there a register(s) covering all 
departments? 
 

Yes 

52. Does the register cover all staff 
groups? 
 

Yes 

53. Is the register reviewed by a senior 
officer? 
 

Yes, Chief Executive 

54. Does the register include the 
following details: 
 

(a) Name of donor? 
(b) Name of employee? 
(c) Details of any “work” the 
 donor is interested in 
 securing? 
(d) Value of the gift/hospitality? 
(e) Brief description of the 
 gift/hospitality? 

 
 
 
Details include: 
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 QUESTION 
 

ANSWER 

(f) Details of whether the offer 
 was accepted? 
  

55. Are there rules in place governing 
the participation by officers in quasi-
official or social events? 
 

No 
 

56. Is a record maintained of ALL 
commercial sponsorship 
maintained? 
 
(a) Does it include: 
(b) Name of sponsor? 
(c) Offer of sponsorship? 
(d) Whether accepted? 
(e) Accepting Officer? 
 

No 
 

57. Does the Authority require that 
acceptance of commercial 
sponsorship is approved by a senior 
officer? 
 

No 

 

5. Conclusion and Reasons for Recommendation 
 
This report is submitted at the request of the Committee. 
 
 
Background papers:  
 
District Audit Probity Questions 
 
 
 
Final Report Clearance 
 
 
Signed by    

 Director of Law and Public Services  Date 
    

 
Received by    

 Head of Scrutiny and Democratic Services  Date 
 
Report author : John Lynch 
Tel   : 020-7527 3002 
Fax   : 020-7527 3092 
E-mail   : john.lynch@islington.gov.uk 


